Elhasználódott akkumulátorát gyorsan kedvező áron regeneráljuk, meghosszabbítva annak élettartamát

Mitől romlanak el az akkumulátorok?

Az akkumulátorok gyártói adatai szerint 8-10 év élettartamra, illetve kb. 6000 üzemórára lettek tervezve. Ennek ellenére a valós felhasználás azt mutatja, hogy a legtöbb ólom-sav akkumulátor teljesítménye 4-5 év használat után már olyan szintre esik, hogy az ellehetetleníti a napi munkavégzést. Ennek számos oka lehet, mint például:

  • - gyártási hiba
  • - fizikai stressz hatás
  • - elégtelen töltési gyakorlat
  • - későn észlelt cellazárlat
  • - túlzott igénybevétel
  • - helytelen tárolás

Az akkumulátor teljesítésének romlásában a felhasználási szokások is szerepet játszanak. Átlagosan egy töltéssel 5 órát képes teljesíteni a targonca, azonban a felhasználási szokások azt mutatják, hogy maximum 3 óra a kisütési idő, majd újratöltik.

Viszont a teljesítmény romlásának legfőbb oka, az úgynevezett szulfátosodás. 10-ből 8 targonca akkumulátor emiatt megy tönkre. A jelenség elkerülhetetlen és hatására minden töltés-kisütési ciklus után folyamatosan fogy az ólomlemezek aktív felülete, míg végül a kristályosodás olyan szintre emelkedik, amikor már nem lehet újra feltölteni az akkumulátort. A teljesítményromlás exponenciálisan következik be, így míg az első 3-4 évben nem érezni a hatását, úgy az azt követő fél évben pillanatok alatt tönkre megy az akkumulátor.


Feljavíthatók az elhasznált akkumulátorok?

IGEN. Az akkumulátorok túlnyomó része javítható, a szulfátosodás problémájának megoldásával. Az általunk alkalmazott regenerálási technológia eltávolítja a lerakódott szulfátréteget, és újkori állapotába hozza a cellákat.

A technológiát egy dél-koreai vállalat, a TURNTO fejlesztette ki hadserege számára, amit évekkel később kereskedelmi forgalomba hozott. A technológiájukat 3 világszabadalom is védi, és számos hazai elismerés és pozitív visszajelzés után léptek ki vele a nemzetközi színtérre.


Hogyan történik a regenerálás?

A BATTERY UNLIMITED technológiájával 12 V-tól 96 V-ig bármilyen teljesítményű akkumulátor kezelhető. A folyamat során regeneráljuk az ólomlemezek felületét, feljavítjuk a környezeti tényezőket, és addig dolgozunk a cellákon, amíg el nem érjük azok optimális állapotát. Ennek köszönhetően az akkumulátorok teljesítménye jelentősen javul, és megközelítheti az eredeti értéket.
Például egy akkumulátor, amely eddig 1-2 üzemórát bírt, a sikeres regenerálás után akár 4 üzemórát is teljesíthet egyetlen töltéssel.


A regenerálás 3 fő kezelésből tevődik össze:

  • Fizikai kezelés: szempontrendszerünk alapján ellenőrizzük a cellákat, és ha szükséges, elvégezzük a javításukat.
  • Kémiai kezelés: helyrehozzuk a savszinteket és egy speciális állagjavító szert adagolunk a cellákba
  • Elektromos kezelés: a regeneráló gép egyedi algoritmusok mentén elektromos árammal bombázza az ólomlemezeket, fellazítva ezzel a szulfátréteget, melynek során ismét szabaddá válik az aktív felület.

Mennyi ideig tart az akkumulátor regenerálása?

Az eljárással 4-5 nap alatt vállaljuk a használt akkumulátor regenerálását és ezáltal elérhetjük a targonca akkumulátor élettartamának jelentős meghosszabbítását.


Mikor érdemes regenerálni az akkumulátort?

Az akkumulátorok gyártói adatai szerint 1500 töltési ciklusra lettek tervezve, ami kb. 6000 üzemórának felel meg. Években számolva 8-10 év élettartamot jelent. Az első pár évben az akkumulátor teljesítményének csökkenése alig észrevehető, viszont 4-5 éves kora után hirtelen, akár fél év alatt is teljesen tönkre mehet.

A szolgáltatásunkat akkor célszerű igénybe venni, amikor a teljesítmény csökkenésének első jelei mutatkoznak. Például, amikor az akkumulátor egy töltéssel nem képes teljesíteni egy egész műszakot, vagy gyengébben, fáradtabban hajtja a targoncát.

Számokban mérve az ideális időpont az akkumulátor regenerálás igénybevételére kb. 1000 üzemóra, vagy a vásárlástól számított 4-5 év. A legjobb eredményeket azokkal az akkumulátorokkal lehet elérni, amelyek ólomlemezei fizikailag még nem sérültek annyira, hogy jelentős mennyiségű aktív felület veszett volna kárba. Az ilyen cellákat technológiánkkal szinte új állapotba tudjuk hozni, így a napi használat során nem érezhető különbség az új és a regenerált akkumulátorok teljesítménye között. A regenerálással a tényleges élettartamát is megduplázhatjuk.

Ennél idősebb akkumulátorokkal is tudunk dolgozni, ilyenkor viszont az eredmények az ólomlemezek egészségi állapotának függvényében alakulnak. Technológiánkkal zárlatos, vagy fizikailag sérült cellák regenerálása nem lehetséges.Mi is az a szulfátosodás?

Az akkumulátorban lerakódott szulfátnak a folyamatát nevezzük elszulfátosodásnak.
Amikor az akkumulátorok töltöttsége lemerül, majd újratöltik a normál munkafolyamatok során, az elektródákon fokozatosan szulfát kristályok rakódnak le, amelyek megakadályozzák az akkumulátorok hatékony szállító jellegét, és a kristályok hatására csökken az áramvitel intenzitása, túlmelegedhet, kiszáradhat, rövidzárlat következhet be.

Mi az ólomsavas akkumulátor?

Az ólom akkumulátor lemezekből, ólomból, ólom-oxidból, továbbá 35 %-os kénsav és 65%-os desztillált víz oldatból áll. Ezt az oldatot elektrolitnak nevezzük, ez indítja be a kémia reakciót, amely elektronokat hoz létre. Amikor az akkumulátort savsűrűség-mérővel tesztelik, gyakorlatilag az elektrolitban jelen lévő kénsav mennyiségét mérik. Amikor a mért érték túl alacsony, az azt jelenti, hogy a kémiai folyamat, amely elektronokat állít elő, alacsony intenzitású.

Milyen típusú akkumulátorok vannak?

Kétféle típust különböztetünk meg, az indító és a ciklikus akkumulátort. Az előbbi nagy áram leadására képes rövid ideig, az utóbbi pedig kisebb mértékű áram leadásával huzamosabb ideig bírja a töltés-kisütés gyakorlatát. Az elektromos targonca akkumulátorban a ciklikus akkut használják, hiszen a logisztikai cégeknél több műszakos felhasználás a jellemző.

Cellacsere megoldás lehet a meghibásodott akkumulátor esetében?

Határozottan nem. Hiszen az akkumulátor celláinak azonos teljesítményűnek kell lennie az optimális működéshez. Ha a régi cellákat összekötjük az új, nagyobb teljesítményű cellákkal, a régiek lerontják az újak teljesítményét, és rövid időn belül az egész akkumulátor használhatatlanná válik.

Kérdése van, vagy rendelni szeretne?

ElérhetőségekNyitvatartás

  • Hétfő - péntek: 7:30 - 16:00

Hírlevél feliratkozás

Kövesse híreinket!